Waarom heeft het gemeentebestuur gekozen om het Sociaal huis en de bib te verhuizen van Strombeek naar Grimbergen centrum?

Sinds 2020 vormt de gemeente en het OCMW één bestuur. Het gemeentebestuur vond het dan ook aangewezen dat de diensten op één plaats zouden gehuisvest worden om alzo de integratie, efficiëntie en de samenwerking op de werkvloer te bevorderen. Ook de bibliotheek wordt bij deze centralisatie van de dienstverlening betrokken.


Waarom is de bouw van een ondergrondse parking nodig?

De ondergrondse parking is nodig om te voldoen aan onze stedenbouwkundige verordening die voorziet dat als men een kantoor bouwt men voldoende parkeerplaatsen dient te voorzien. Voor het nieuwe gemeentehuis zijn 75 parkeerplaatsen nodig. Deze konden niet gerealiseerd worden onder de nieuwbouw door technische redenen. Daarom leek ons een ondergrondse parking, waarbij het bovengrondse gedeelte niet alleen behouden blijft, maar ook helemaal vernieuwd wordt ideaal.


Wat is de meerwaarde van een ondergrondse parking in het centrum van onze gemeente?

  • We voorzien daarmee voldoende parkeerplaatsen voor het gemeentepersoneel.
  • We brengen een aantal bestaande parkeerplaatsen ondergronds waardoor we de bovengrondse omgeving aangenamer en mooier kunnen aanleggen.
  • Door het verdwijnen van de huidige parking aan het gemeentehuis lossen we de gevaarlijke en onveilige conflictsituatie op tussen parkerende wagens en het afzetten van de kinderen aan de school tijdens de spitsuren.

Waarom dient er ook een commerciële ruimte in de ondergrondse parking worden ondergebracht?

In het bestek werd naar een centrumversterkende functie gevraagd. De firma die een offerte heeft ingediend heeft een project ingediend met een buurtgerichte winkel.


Zal de bovengrondse parking (zoals in zijn huidige vorm) verdwijnen?

Neen, de bovengrondse parking blijft bestaan, maar er zullen (bovengronds) minder autostaanplaatsen zijn. Er komen bovengronds wel 50 gratis fietsstaanplaatsen.
De bovengrond zal beter en mooier heraangelegd worden.


Wat met de kermis/ jaarmarkt? Is het met de nieuwe plannen nog mogelijk om deze in het centrum te laten doorgaan?

Het is zeker nog mogelijk om de kermis/jaarmarkt te laten doorgaan in het centrum van Grimbergen. In het bestek is voorzien dat de uitbater gedurende 20 dagen per jaar het bovengronds gedeelte van de parking dient ter beschikking te stellen voor de kermis/jaarmarkt of andere gemeentelijke activiteiten. Het is wel zo dat na de bouw van het nieuwe gemeentehuis de kermis moet worden herschikt. Maar hij zal zeker en vast nog kunnen doorgaan!


Zal parkeren in het centrum vanaf nu altijd betalend zijn?

Op de bovengrondse en ondergrondse parking aan het Prinsenbos zal men gedurende het eerst half uur gratis kunnen parkeren. Nadien moet je betalen.
Verder wordt de bestaande blauwe zone in het centrum afgebakend en beter gehandhaafd. In deze blauwe zone mag je gedurende een nog te bepalen tijd (vermoedelijk 2 uur) gratis parkeren.


Tot waar komt de blauwe zone?

De blauwe zone omvat de Nassaulaan, Prinsenstraat tussen het Kerkplein en de Nassaulaan, Onze lieve Vrouwstraat, Hogesteenweg, Lagesteenweg, Bakkerstraat en Pastoor Woutersstraat.


Is er een mobiliteitsstudie gemaakt rond dit project?

Momenteel loopt er inderdaad een studie van een gespecialiseerde firma. We wachten hiervoor nog op de resultaten.


Wat met verkeersveiligheid in het centrum (Lagesteenweg, Hogesteenweg, Bakkerstraat, Pastoor Woutersstraat,..)? Zal de infrastructuur worden aangepast aangezien deze nu in zeer slechte staat is?

We beginnen eerst met de rioleringswerken van de Beiaardlaan en Lagesteenweg. Vanaf augustus 2022 zullen we de bovenbouw in Beiaardlaan, de Lagesteenweg vanaf de Brusselsesteenweg tot Speelbroek, de Bakkerstraat en een klein gedeelte van de Abdijstraat aansluitend aan de Wolvertemsesteenweg in de meerjarenplanning opnemen.


Zal er meer plaats zijn voor ‘groen’ in het centrum van Grimbergen?

In de Lagesteenweg zal er meer aandacht zijn voor groen. Ook aan het gemeentehuis passen we de groenaanleg aan.


Hoe lang zullen de werken duren?

De rioleringswerken in de straten zullen ongeveer 15 maanden in beslag nemen. De werken aan de ondergrondse parking zullen vermoedelijk 9 maanden duren.


Wat gebeurt er met de frituur op de parking in het prinsenbos?

In het bestek was voorzien dat de frituur dient behouden te blijven. De frituur zal gehuisvest worden in een nieuw stenen gebouw op de parking.


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
LinkedIn
Share