© Lukas Chris Selleslagh krijgt na 30 jaar in de gemeentepolitiek de kans om het ook als burgemeester waar te maken.

Burgemeester Chris Selleslagh: “Bekroning voor mij én de partij”
De stemmen zijn geteld, de burgemeesters en schepenen bekend – op enkele uitzonderingen na. Sommigen staan voor een tweede ambtstermijn of meer, voor vele anderen wordt 2019 het begin van een nieuwe politieke uitdaging. Onze reporters gingen bij hen langs en vroegen wat zij de komende zes jaar zoal in petto hebben voor hun stad of gemeente.

Grimbergen heeft voor het eerst in jaren opnieuw een liberale burgemeester. Chris Selleslagh (64) volgt Marleen Mertens (CD&V) op. Een groentje is hij echter allerminst. Selleslagh is gepokt en gemazeld in de gemeentepolitiek na een carrière van intussen 30 jaar. Sinds 2001 al is Selleslagh onafgebroken schepen van Openbare Werken en ook nu nog behoudt hij logischerwijs die bevoegdheid. “Dit is een bekroning voor mij én de partij.”

“In 1988 ben ik voor het eerst opgekomen bij de toenmalige PVV en ook meteen verkozen”, vertelt de nieuwbakken burgemeester. “Ze hadden mij ‘gevonden’ bij de fanfare De Ware Vrienden, waar ik secretaris was. Ik ben niet opgegroeid in een politiek nest, maar was wel erg sociaal geëngageerd. Het ‘blauwe’ zat er ook altijd al in. Ik heb wel bewust gewacht met politiek tot ik ook een professionele carrière had uitgebouwd in de IT bij Caterpillar.”

Tot 2001 heeft Selleslagh in de oppositie gezeten. “Maar toen werd ik schepen van Openbare Werken, en dat ben ik tot op vandaag gebleven. Voor het burgemeesterschap konden ze nu niet meer om mij heen. Ik werd daarin ook voor 100% gesteund door mijn eigen partij. Het wordt een heel zware uitdaging, maar ik weet door mijn ervaring wel hoe alle ‘mechanismes’ werken. Ik heb er alle vertrouwen in dat we het beter kunnen doen.”

Snel en efficiënt
Veranderen gaat Selleslagh zelf niet meer doen. “Ik zal als burgemeester dezelfde persoon blijven die ik ook als schepen was. Wat belangrijk is voor mij? Ik wil dat de zaken sneller en efficiënter worden aangepakt én opgelost worden. ‘Jan met de pet’ moet weten wie hij precies moet bellen als er een put in zijn straat is of als er sneeuw moet geruimd worden. De grote prioriteit is dus communicatie. Nu is het vaak allemaal erg verwarrend door een gebrek aan synchronisatie tussen de diensten. De burger moet weten wat er gebeurt. Daarnaast gaan we ook zwaar inzetten op ‘netheid’. Zo dringt een andere aanpak van het onderhoud van de kerkhoven zich op, zodat dit minder belastend is voor de gemeentearbeiders. Desnoods moeten we het maar uitbesteden.”

Over de nasleep van de verkiezingen en de controversiële rechtse coalitie is intussen al heel wat inkt gevloeid. De keuze voor N-VA en Vernieuwing was alvast snel gemaakt. “Ik heb op zich wat mijn domeinen betreft weinig problemen gekend, maar er was toch vaak gekibbel in de vorige meerderheid”, vervolgt Selleslagh. “Vaak ging het dan over onbenulligheden waarbij het er niet echt collegiaal aan toe ging. Ik voelde mij daar niet goed bij. CD&V heeft ons nog wel gecontacteerd op verkiezingsdag, maar ze kwamen te laat. We voelden sowieso ook aan dat we bij hen niet in pole-position lagen. We hadden ’s avonds een akkoord. En dat momentum moet je grijpen. Je moet zoiets geen 24 uur laten liggen, anders dreig je er toch nog afgereden te worden.”

Burgemeestersakte
Op een bepaald moment leek de statutaire commissie van Open Vld nog roet in het eten te gaan gooien. De al dan niet nog actuele band van een aantal verkozenen van Vernieuwing met Vlaams Belang werd daarbij onder de loep genomen. “Het lijkt alsof ik het toen eigenhandig gaan forceren ben door mijn burgemeestersakte al op dinsdag te gaan indienen bij de gouverneur, maar dat was gewoon zo gepland.”

“Iedere kandidaat had op voorhand een document getekend waarin hij verklaarde dat hij enkel lokaal politiek actief was. Op die manier hadden we ons sowieso ingedekt. Eerst werd vooral Bart Laeremans geviseerd en dan Luk Raekelboom. Luk is dan uiteindelijk op aandringen van de statutaire commissie als onafhankelijke moeten gaan zetelen. Dat is spijtig voor hem, maar wij wilden sowieso met die drie partijen een meerderheid vormen. We kregen de kans om een nieuwe wind te laten waaien en die wilden we niet laten liggen. De samenwerking in het vorige bestuur begon gewoon te veel hiaten te vertonen.”

Wielerwedstrijden
Selleslagh is getrouwd en heeft een dochter Ann, die ook opnieuw op de Open Vld-lijst verkozen werd. Zij zal zetelen in het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. De hobby’s van de nieuwe burgemeester zijn best apart te noemen. “Dossiers afhandelen, naar algemene vergaderingen gaan waar niemand anders heen wil en werven opvolgen”, lacht Selleslagh. “Maar dan weet je tenminste waarover je spreekt. Je kent naast alle andere factoren bijvoorbeeld ook de ‘miserie’ die een aannemer soms doorstaat. Verder organiseer ik wielerwedstrijden en zit ik in het bestuur van KSC Grimbergen en ook de Fanfare De Moedige Vrienden in de Borgt. Ik ga jaarlijks wel graag eens een paar weken naar de kust. Voor de rust en om te wandelen. Langs de strand, niet langs de dijk, want daar kom je altijd bekend volk tegen (lacht).”

Bron: https://www.hln.be/regio/grimbergen/burgemeester-chris-selleslagh-bekroning-voor-mij-en-de-partij~aeeb03cf/?fbclid=IwAR0Wmgdp7cMFRZCICmj8qfa1z21fdzBl6UENK4g139qUmQ-GHDDCRGcZZbg

Categorieën: GemeenteGrimbergen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial
LinkedIn
Share